بسم الله الرحمن الرحيم

خانه » یادداشت » یادداشت | همایش‌های تقلبی و بی‌اعتبار

یادداشت | همایش‌های تقلبی و بی‌اعتبار

📆8 تیر 1401  -  ۰۹:۳۶  |  819 بازدید

  احسان خسروی فر
همایش‌های تقلبی و بی‌اعتبار
        

هیچ خاطرم نمی‌رود در سال ۱۳۹۴ در ماه‌های ابتدایی شروع فعالیت کنفرانس یاب، که تازه چندین ماه از تدوین آیین‌نامه نحوه‌ی برگزاری و ساماندهی همایش‌های علمی، توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نگذشته بود و هنوز به شکل کامل توسط دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی اجرا نمی‌گردید که درخواست اطلاع‌رسانی دو کنفرانس توسط یک موسسه به اصطلاح پژوهشی در شهرهای بندرعباس و ارومیه در کنفرانس‌یاب برای همکاران جالب بود.

این موضوع که یک برگزارکننده آیا امکان برگزاری دو کنفرانس علمی را در طی یک هفته در دو شهر با فاصله حدود دوهزار کیلومتری دارد؟ پیگیر آدرسی که به عنوان دبیرخانه کنفرانس ارومیه معرفی گردیده بود شدم، آخرین نقطه محدوده شهری ارومیه و نزدیک کوه‌های اطراف شهر! همایش‌هایی که در بهترین حالت بعد از دریافت وجهی از دانشجویان و محققین بدون برگزاری همایش، سایت همایش را از دسترس خارج خواهند نمود.

بعد از ابلاغ کامل آیین‌نامه همایش‌های علمی وزارت علوم و نظارت بر حسن اجرای این آیین‌نامه توسط دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی در سال‌های ۹۳ و ۹۷ به شدت از تعداد همایش‌های تقلبی و به اصطلاح فیک کاسته شده است، ولی با این وجود این روزها نیز هستند همایش‌های تقلبی و بی‌اعتباری که در عرصه علمی کشور فعالیت دارند.

همایش‌هایی که با استفاده از فرصت تبلیغات مجازی نسبت به اطلاع‌رسانی گاها گسترده اقدام می‌نمایند و متاسفانه برخی از وب‌سایت‌های اطلاع‌رسانی کنفرانس و کنگره‌های علمی کشور نیز تحت تاثیر تبلیغات گسترده، به عنوان همایش علمی به کاربران خویش اطلاع‌رسانی می‌کنند. صفحه همایش‌های نامعتبر پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) که لیست همایش‌های فاقد مجوز ISC را منتشر می‌کند، نیز موید این مطلب است. با یک جستجوی ساده عنوان همایش‌های مندرج در این لیست، می‌توانیم به حجم اطلاع‌رسانی گسترده‌ی این همایش‌ها در وب‌سایت‌ها و پایگاه‌های خبری مختلف پی ببریم.

همین امر لزوم ارتقاء آگاهی دانشجویان و محققین کشورمان را برای اعتبارسنجی کنفرانس‌ها پررنگ‌تر می‌کند. دانشجویان با داشتن آگاهی و اطلاعات کافی و دقیق در حوزه تحصیلی خویش می‌توانند به خوبی همایش‌های تقلبی و با اعتبار پایین را شناسایی کرده و با اطلاع‌رسانی‌های مناسب در جوامع علمی و دانشجویی، منجر به کاهش استقبال به این همایش‌های به اصطلاح علمی گردند. همایش‌هایی که صرفا به منظور سوء استفاده‌های مالی و درآمدزایی به وجود می‌آیند و منجر به خدشه‌دار شدن وضعیت علمی کشور می‌شوند.

انتهای پیام/

* مدیرمسئول

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*