– توسعه اجتماعی
یکی از لوازم اساسی تحقق توسعه ی انسانی پایدار و بهگشت اجتماعی ، توسعه اجتماعی است. جامعه شناسان، و متفکران علوم اجتماعی، درزمینهی توسعه اجتماعی پیشرفتهای نظری و تجربی بسیاری داشتهاند. زیرمحورهای اساسی در این همایش عبارتاند از :
- ابعاد اساسی توسعه اجتماعی
- عوامل مؤثر و موانع توسعه اجتماعی
- آثار توسعه اجتماعی
- تشریح وضعیت فعلی توسعه اجتماعی
– توسعه فرهنگی
یکی دیگر از شروط تحقق توسعهی انسانی پایدار، توسعهی فرهنگی است. فرهنگ با کارکرد معنابخشی و جهتدهی به کنشگران، بهعنوان وجه نرمافزاری دوام جامعه و توسعهی پایدار، موردتوجه بسیاری از اندیشمندان این حوزه قرارگرفته است.
زیرمحورهای اساسی در این همایش عبارتاند از :
- ابعاد اساسی توسعه فرهنگی
- نقش فرهنگ اسلامی در تحقق توسعه
- وضعیت فعلی توسعه فرهنگی در جامعه
- منشآت و آثار توسعه فرهنگی و…
– توسعه اقتصادی
بعضی از صاحبنظران، بر این عقیدهاند که محرک اولیهی حرکت جامعه بهسوی توسعه انسانی پایدار، توسعه اقتصادی است. توسعهی اقتصادی مداوم و نه منقطع با “تجهیز مادی” کنشگران، سبب تجهیز شناختی و اجتماعی کنشگران خواهد شد و در بلندمدت، سبب توسعهی پایدار خواهد شد.
زیرمحورهای اساسی در این همایش عبارتاند از :
- جامعهشناسی اقتصادی
- ابعاد و عناصر توسعه اقتصادی
- عوامل مؤثر و آثار توسعه اقتصادی
- ارتباط توسعه اقتصادی و سایر حوزههای توسعه و …
– توسعه علمی
کمتر کسی، به نقش بیبدیل توسعه علمی، در تحقق توسعه پایدار از طریق تجهیز شناختی و توانبخشی به کنشگران برای رفع مسائل و معضلات اجتماعی بیتوجه است. در همین زمینه، تدوین “نقشه جامع علمی کشور” با همکاری وزارتخانههای مختلف، و ابلاغ آن به کلیه دستگاههای اجرایی و نهادها، حاکی از توجه ویژه به این حوزه در راستای تحقق آرمانهای اساسی نظام جمهوری اسلامی است.
زیرمحورهای اساسی در این همایش عبارتاند از :
- وضعیت و لزوم تحول در علوم انسانی و اجتماعی
- نظریههای بومی در حوزهی علوم اجتماعی
- پیشرفتهای فنّاورانه در حوزه علوم اجتماعی
- پیشرفتهای روش شناسانه در حوزه تحقیقات و پژوهشهای اجتماعی،
- وضعیت فعلی توسعه علمی
- ارائه ی بستههای تجویزی برای تقویت بنیان علمی توسعه و …
– توسعه شهری
افزایش جمعیت و درنتیجه افزایش تراکم جمعیت، رشد شهرنشینی را گریز ناپذیر ساخته است؛ تا حدی که بعضی از جامعه شناسان، “جامعه شناسی” در دوران کنونی را معادل “جامعه شناسی شهری” می انگارند.
توسعه شهری، به عنوان یکی از پدیده های غیر قابل چشم پوشی در عصر حاضر، حایز تاثیراتی اجتماعی و فرهنگی بر زندگی ساکنان است، و همینطور عوامل اجتماعی و فرهنگی خاصی نیز، توسعه شهری و سرعت رشد آن را تبیین می کنند.
بدنبال رشد شهرنشینی، سبک خاصی از زندگی شهری که گاهی به فرهنگ شهری نیز از آن یاد می شود نضج گرفته است. پرداختن به سبک زندگی شهری و آسیب شناسی آن، از ضروریات بررسی های علمی در حوزه ی علوم اجتماعی و بویژه جامعه شناسی شهری است.
در این محور، به حدود و ابعاد توسعه شهری، آسیب شناسی توسعه شهری در جامعه ی ایران، و علل و آثار توسعه شهری پرداخته خواهد شد. بنابراین، می توان زیرمحورهای اساسی را اینگونه برشمرد:
- حدود و ثغور و ابعاد توسعه شهری
- آسیب شناسی توسعه شهری
- مسائل اجتماعی ویژه شهر
- علل موثر و توسعه شهری
- آثار توسعه شهری
– محور پیشرفت و توسعه
اطلاعات همایش برگرفته از وب سایت رسمی کنفرانس می باشد.
نویسنده: ص. م.